NASA, YAPAY ZEKA YARDIMIYLA MARS'TA TESPİT EDİLEN İLK KRATERLERİN GÖRÜNTÜLERİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Hiç şüphe yok ki, yapay zeka, NASA'nın şu anda bu teknolojinin yardımıyla Mars yüzeyinde kraterlerin varlığını tespit etmeyi başardığı uzay dahil olmak üzere farklı alanlarda işlemlerin yürütülmesini kolaylaştırdı.

Bu anlamda yapay zeka, kızıl gezegendeki suyun tarihinin analizini yapmak amacıyla 2005 yılında başlatılan Mars Keşif Orbiterine karşılık gelen fotoğrafların taraması sayesinde kraterlerin tespitini gerçekleştirebildi.

Bilim adamları genellikle bu kraterleri, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter'ının Bağlam Kamerası tarafından yakalanan görüntülerde kendi gözleriyle gerçekleştirilen bir tarama süreciyle izlerler .

Bu görüntüler, düşük çözünürlükte çekilmiş bir seferde yüzlerce kilometrelik bir alanı temsil etmektedir. Her birinin araştırmacı tarafından taranması yaklaşık 40 dakika sürer.

 

nasa-yapay-zeka

 

Bu nedenle, bu süreci hızlandırmak ve daha fazla sayıda keşfi teşvik etmek amacıyla, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Tahrik Laboratuvarı (İngilizce kısaltması JPL) AI'sının bilim adamları ve araştırmacıları. , Yeni Etkili Kraterlerin Otomatik Sınıflandırıcısı adını verdikleri bir araç yaratma görevi verildi.

Başlangıçta, Sınıflandırıcıyı eğitmek için Bağlam Odasından 6,830 görüntü kullanıldı ve bu daha sonra bu kaynağın tüm deposunu temsil eden 112.000 görüntü ile beslendi. Bu, görüntü analiz süresinin 40 dakikadan 5 saniyeye önemli ölçüde azaltılmasına izin verdi, ancak bu, çalışmasını doğrulamak için hala insan müdahalesi gerektiriyordu.

Bu bağlamda, JPL'de bir bilgisayar bilimcisi olan Kiri Wagstaff şunları ifade etti:

 Yapay zeka, bir bilim adamının yapabileceği türden uzman analizleri yapamaz. Ancak bu yeni algoritma gibi araçlar sizin yardımcılarınız olabilir. Bu, bilimsel keşfi hızlandırmak için birlikte çalışan insan ve yapay zeka araştırmacılarının heyecan verici bir ortak yaşamının yolunu açıyor. "

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar